"Ryska" kaviaren redo i Sverige
STRÖMSNÄSBRUK Allt som glimmar är inte guld - det kan vara glansig rysk störrom frän Strömsnäsbruk. Snart landar en första leverans hos finkrogarna i Stockholm. Sedan väntar världen. Följ med på ett exklusivt besök på kaviarfabriken.
KOMMER SMÅ ROMKORN från Strömsnäsbruk att landa på Nobelfestens tallrikar framöver? Vi glömde fråga. Men ska det vara exklusivt på menyn så lär chansen finnas. Tänk svensk-rysk kaviar från sibirisk stör lokalproducerad i det gamla pappersbruket. Enligt förman Ola Brandt är det bara det bästa som gäller - vatten, foder, skötsel och hantering av romkornen. Affärsidén handlar inte bara att nöja sig med och mätta den inhemska marknaden utan också om export. Det kräver en hög och jämn premiumkvalitet för att tåla ett högre pris på världsmarknaden.
ARTIC ROE OF Scandinavias är i princip framme efter en lång resa. Det började med två militärer som läste ryska under kalla kriget och drog österut efter Berlinmurens fall. De satsade på olje- och guldprospektering och kom hem med en idé: odla stör och producera egen kaviar. I år har man tagit en första officiell skörd. Nu, vilken vecka som helst, ska den första ordern expedieras, till en fiskgrossist i Stockholm. Det kan också bli den alla första i rikets historia. Det låter som om man är snäppet före en konkurrent i Nyköping.
HITTILLS HAR DRYGT 40 kilo romkorn kramats fram ur störarna. Och snart är det dags för en ny omgång. Målet är att nå 100 kilo i år.
- Vi är lite glada for vi har fått alla tillstånd av Livsmedelsverket. Och vi märker att det finns ett stort intresse för lokalt odlad exklusiv störrom, säger Torbjörn Ranta, delägare och vd. Det verkar finnas en marknad för exempelvis burkar om 40 gram som, i konsumentled, kostar 800 kronor. Eller, enligt vår uträkning, nästan 3 kronor per romkorn. Eller, enligt torsdagens dagspris, fyra gånger dyrare än silvret i skeden.
NU HAR MAN fått sådan styrsel på verksamheten att dagens fyra bassänger ska bli till åtta.
- Och vi hoppas sedan dubbla en gång till under 2020. Vi är på rätt spår. Och vi hoppas på en svag lönsamhet nästa år. Sa fick de också höga poäng av en kökschefsträff på toppkrogen PM & Vänner i Växjö, haft besök av matprofessorn Carl Jan Granqvist och etablerat kontakt med andra matprofiler. Men allt början med en förskräckelse.
De influgna småstörarna från Italien var virussjuka. De fick avlivas och anläggningen desinficeras. Nästa investering, en halv miljon kronor för 100 fiskar från Riga, har gått desto bättre.
-Sen har det gått jättebra, säger Ola Brandt och tillägger att det måste fungera, de har inte råd att prova sig fram längre.
ATT HÅLLA FISKAR i en sorts hårdbevakad spa-anläggning i sex år innan de böjar leverera rom är kostsamt. Till saken hör att de, som inte är vegetarianer, får dyrt pelletsfoder. Han och veterinären Emad Al-Ajwah visar runt på tredje våningen i det gamla pappersbruket, Gregoris Jakovlevs, flygpendlande expert från Lettland.
Original Article: