Hållbart odlad svensk störrom
Störrom kan skördas på två huvudsakliga sätt. Traditionellt sker det genom att fiskarna slaktas varvid fiskköttet tas om hand. Därvid erhålls endast en kaviarskörd per fisk. Det andra sättet innebär att fiskarna mjölkas på sin rom utan att avlivas. Arctic Roe mjölkar, d v s levandeskördar, sina fiskar.
Detta innebär att varje fisk ger skörd flera gånger, oftast med en mognadsperiod om ca 2 år mellan tillfällena. I snitt väntas varje fisk ge 5 skördar under en 10-årsperiod. Enskilda individer kan ge både färre och fler skördar. Arctic Roe har producerat kaviar i drygt 3 år och har redan haft ett flertal fiskar som givit sin andra skörd. Förhoppningsvis kan snart 3:e-gångsskördande dokumenteras i Småland. Fiskarna hos Arctic Roe förses med chip så att fiskskötarna hela tiden kan hålla reda på och döpa varje enskild fisk.
Multipla skördar från en och samma fisk innebär att färre fiskar behöver finnas i fiskodlingen. Det innebär en lägre belastning på alla system och därmed på naturen. Vidare innebär det färre transporter in- och ut av fiskkroppar.
Arctic Roe måste enligt sina tillstånd hålla sina fiskar inomhus i stora bassänger till skillnad från flertalet branschkollegor i andra länder. Inomhusodling av störfiskar i recirkulerande aquasystem (RAS-odling) är en väsentligt dyrbarare produktionsmetod än om fiskarna befinner sig i kassar i öppna vattendrag. Men tekniken innebär att mer än 99% av de dagliga vattenvolymerna i bassängerna recirkuleras.
Och sedan måste Arctic Roe sterilisera det utgående vattnet och avskilja slammet. Det innebär att företaget mer eller mindre har ett eget kommunalt reningsverk i sin fabrik.
Slutligen använder Arctic Roe sitt eget vatten. Två djupa borrade brunnar förser störarna med rent och fint vatten varje dag året runt.