Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

Om oss

Arctic Roe of Scandinavia AB, många gånger förkortat till ”AROS” eller ”Arctic Roe”, är ett svenskt fiskodlingsföretag med säte i Strömsnäsbruk i södra Småland. Företaget grundades 2015 men kunde producera och sälja sina första kaviarburkar först 2019 efter många år av tillståndsgivning och byggnation. Verksamheten bedrivs i ett nedlagt pappersbruk invid stranden av älven Lagan där även många andra företag är hyresgäster.

AROS producerar i dag enbart störrom från sibirisk stör, Acipenser Baerii. Då fiskarna inte slaktas utan mjölkas på sin rom finns inget fiskkött att sälja.

Arctic Roe rapporterar till ett flertal myndigheter såsom Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och Miljöavdelningen i Markaryds kommun.

Antalet ägare av Arctic Roe är mer än 100 i dagsläget. Störste enskilde ägare kontrollerar 10% av kapital och röster. Ägarna förenas i ett intresse för god mat, småföretagande och innovationer. Det är inte ekonomin som står i centrum även om kommersiella principer gäller. Om inte företaget blir lönsamt kan det inte drivas i längden. Det är i detta sammanhang mycket viktigt att påpeka att Sverige och norra Europa har mycket långtgående krav på störodlare, bl a att verksamheten ska bedrivas inomhus utan att fiskarna kommer i kontakt med öppna vattendrag utanför odlingen. Det innebär en mycket dyr, kapital- och elintensiv verksamhet. Detta gäller dock inte konkurrenter på sydligare breddgrader i världen. En stor del av marknaden för störrom kontrolleras av fiskodlare som har sina fiskar i kassar i öppna vattendrag. Arctic Roe har alltså en konkurrensnackdel kostnadsmässigt men har i gengäld en mer hållbar affärsmodell med fiskar som inte slaktas, noll utsläpp till naturen, recirkulering av allt vatten som begagnas och uppföljning av fiskarna på individnivå. Arctic Roe hoppas kunderna ska uppskatta detta.

Map

Lagastigsgatan 6
Strömsnäsbruk, 28732

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen