Kaviar, “havets svarta guld”, har länge symboliserat lyx. Men vad gör den så exklusiv – och hur blev svensk kaviar en del av Nobelfesten?
Platschef Ola Brandt inspekterar en stör i en av bassängerna hos AROS i Strömsnäsbruk. I det tempererade vattnet i det nedlagda brukets lokaler simmar nu omkring 800 störfiskar.
Från tsarer till stjärnkrogar
Kaviar, och då vi inte den röka varianten på tub, är mer än en exklusiv delikatess – den bär på en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden.
Själva ordet kaviar kommer från persiskans ord för “havande stör”, enligt Aftonbladet, vilket speglar dess djupa rötter i den iranska och ryska traditionen.
I århundraden har delikatessen från Kaspiska havsregionen och särskilt från Ryssland och Iran, ansetts vara den mest exklusiva i världen.
Redan på 1600-talet insåg den ryske tsaren Alexei Mikhailovich dess värde och gjorde kaviar till ett statligt monopol. Snart serverades den på Europas finaste banketter, skriver CNN.
Mer än delikatess
Kaviar är också mer än bara en delikatess – den har till och med hittat sin väg in i skönhetsindustrin.
Dess höga halt av proteiner och mineraler används i exklusiv hudvård och sägs ge huden en ungdomlig lyster.
Oavsett vad har delikatessen behållit sin status som en symbol för lyx, hantverk och finess genom århundradena.
Men är det smaken, historien eller dess exklusivitet som gör den så eftertraktad?
Kanske är det en kombination av allt detta. Vad det än är, så är kaviar fortfarande en delikatess som fortsätter att fascinera och förföra världen över.