Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

Störrom - Nu en svensk lyxrätt

Störrom eller Black Caviar är en världskänd lyxprodukt, en delikatess. Den har konsumerats i århundraden redan av matälskare världen över. Vildfångad stör förekommer i princip inte längre. Störrom är en mycket dyr matvara och priset kommer sig av att det tar lång tid för störfiskarna att mogna och ge en första skörd. I en stabilt varm vattentemperatur om +18 till +20 grader mognar sibiriska störar på 6 – 7 år. I naturen, med kallt vatten vintertid, tar det nästan dubbelt så lång tid.

Det finns 27 olika störarter och de är i olika storlek. Ju större fiskar, desto längre tid till första skörd. Om kostnaden för att odla fiskarna i flera år slås ut så krävs ett högt kg-pris på kaviaren för att fiskodlaren ska få åter sina investerade pengar. Arctic Roe är en pionjär i Sverige vad gäller odling av störar. Vi är mycket stolta över vår hållbara kaviarprodukt och hoppas den ska smaka. I dagsläget odlas i Småland endast en störart – sibirisk stör eller på latin Acipenser Baerii.

Arctic Roe använder inga konserveringsmedel i sin produktion. Hållbarheten på kaviar är generellt 6 månader från produktionsdagen (bäst-före) givet att konsumenten lagrar sin kaviar i högst +4 grader Celsius. Sältan är i huvudfallet 3,7%.

Fetthalten är hög i störrom och därför brukar det anses mindre rekommendabelt att frysa kaviaren. Det går dock att så göra anser Arctic Roe så länge det sker en gång endast och med långsam upptining via kylskåpet.

Arctic Roe kommer att erbjuda två produktversioner i en mängd olika burkstorlekar. Produkterna heter ”Arctic Tradition” och ”Arctic Pearl”. Skillnaden gäller tillredningssätten där i det första fallet en lätt värmebehandling ingår. I det senare fallet, Arctic Pearl, används ett alternativt tillvägagångsätt som är lite mer kostsamt. Kg-priset för de två produkterna skiljer sig därför något. Även texturen på romkornen skiljer sig lite granna och det beror på den enskilda kunden vilken produktversion som föredras.

I dagsläget säljs den småländska störrommen, Swedish Black Caviar, till restauranger över hela Sverige, däribland till ett flertal Guide Michelin-krogar och s k ”fine dinings”. En mindre export har också inletts.

Generellt följs principen ”en fisk – en burk”. Det innebär att Arctic Roe generellt inte blandar kaviar från olika fiskar i en och samma burk. Tvärtom står namn och produktionsdatum på den producerande fisken baktill på nära nog varje kaviarburk.

Map

Lagastigsgatan 6
Strömsnäsbruk, 28732

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen