Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

Rent vatten är centralt för störromens kvalitét

Användning av vatten i en fiskodling är en mycket central fråga. För det första behöver fiskarna själva dagligen rent vatten med optimala parametrar i fråga om bl a syrehalt, temperatur, PH och kväve. I naturen sköts vattenrening och vattenombytet av sig själva för det mesta via t ex älvens självflöde eller vindarnas omrörning av sjö- och havsvatten. Då blandas syre i och vattnet omsätts. I en inomhusodling, å andra sidan, siktar man för det mesta på ”ett vattenbyte i timmen”. Det betyder att vattnet i alla bassänger pumpas ut en gång i timmen och genomgår rening i reningsfiltren. Arctic Roe har I dagsläget 14 stora fiskbassänger där de ca 1 300 fiskarna bor. Det är kring 25 m3 vatten I varje bassäng. Varje timme cirkuleras därmed omkring 350 000 liter vatten. På ett dygn blir det då 8,4 miljoner liter vatten. Dygn efter dygn och år efter år. Men av de dagliga vattenvolymerna pumpar Arctic Roe endast upp ca 40 000 liter vatten (40 m3) från sina brunnar. Det är alltså mindre än 0,5% av det dagliga vattnet som går åt. En recirkulerande fiskodling är därmed mycket vattensnål

Vidare krävs absolut rent vatten i livsmedelsavdelningen när rommen har mjölkats ut ur fisken och genomgår beredningsprocessen. Av regelskäl brukas då inte brunnsvatten utan kommunalt dricksvatten.

Sedan finns även krav på det utgående vattnet i anläggningen. Det är då dagligen lika mycket som pumpas in, d v s kring 40 000 liter. Av regelskäl måste Arctic Roe minimera utsläpp av kväve och eventuella skadliga partiklar. Därav slamavskiljer företaget utgående smutsvattnet och sedan sker även en sterilisering av vattnet innan det sänds vidare till kommunala reningsverket i Markaryds kommun.

Man kan därför säga att vattnet hos Arctic Roe kontinuerligt renas vid ingången, vid utgången och även när det är inne och jobbar i fiskodlingen.

Map

Lagastigsgatan 6
Strömsnäsbruk, 28732

Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen