Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

Svensk svart kaviar slut – nu - EFN - December 15th 2020

Svensk svart kaviar slut – nu - EFN - December 15th 2020

Find the original article here

Svensk svart kaviar slut – nu utökas produktionen

Sibirisk stör simmar omkring i bassänger i småländska Strömsnäsbruk. Med hjälp av dessa fiskar produceras här Sveriges dyraste livsmedel, den svarta kaviaren.

Företaget bakom produktionen heter Arctic Roe of Scandinavia (Aros).

Om du är ute efter exklusiv kaviar inför nyår får du dessvärre leta någon annanstans för årets produktion är redan slutsåld. Detta har fått bolaget att agera.

”Vi kommer att öka produktionen med minst 50 procent under 2021 och vidare”, säger Aros vd Torbjörn Ranta.

Under över 20 år av tjänsteresor i Sibirien inom olje- och guldindustrin fick Torbjörn Ranta upp ögonen för kaviarodlingar.

Ola Brandt, platschef på Aros i Strömsnäsbruk, förklarar att företaget vid produktionen använder sig av en metod där störarna inte slaktas utan där de töms på sin rom.

Marknaden globalt för odlad kaviar ligger på runt 350 ton förklarar Torbjörn Ranta. Detta är ungefär lika mycket som löjromsproduktionen i norra Skandinavien. Men sett till omsättningen slår den svarta kaviaren löjromen med hästlängder, då priset är tio gånger så högt.

Aros satsar på att i första hand ta en större del av den svenska marknaden för att sedan expandera i Skandinavien och världen.

Hur äter man då den svarta kaviaren? Torbjörn Ranta rekommenderar att man äter den så rent som möjligt och att man inte blandar ut den med citron och lök till exempel.

Reporter: Jonas Frändén

Ämnen

Older Post
Newer Post
Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen