Som leverantör av vår småländska störrom,
Swedish Black Caviar, får vi ofta frågan vad vi anser ska drickas till caviaren. Arctic Roe of Scandinavia vill inte påta sig rollen som dryckesexpert men vi kan vidarebefordra två tips, varav ett svenskt lokalodlat, från vår caviarköpande kund Blaxta Vingård i Sörmland (www.blaxstawine.se) och dess ägare Göran Amnegård.
Göran Amnegård, som är medlem i juryn i Internationella Champagne och Mousserande vin-VM, erbjuder för det första en unik och noga utvald Champagne speciellt anpassad till vår caviar. Denna Champagne, Jacques Robin Origine Brut, kan beställas genom att maila goran.amnegard@blaxstawine.se.
Jacques Robin Origine Brut är unik och framställd efter samma metod som man gjorde på tidigt 1700-tal. Druvsorterna är den otroligt ovanliga Arbane Blanc och Pinot Noire. Innan andra jäsningen görs, har vinet lagrats i ca 35 år varav en mindre del på ekfat. Andra jäsningen som sker i buteljen görs vid 12-14 grader, därav de mycket små delikata bubblorna. Champagnen har en fantastisk balans mellan fräsch syra, krusbär, ingefära, mogna äppelskal, körsbär, kalkmineral och parfym av russin. Andra jäsningen sker utan 'dosage' av socker, men istället tillsättes ett sött druvmust-koncentrat framställd av Pinot Noire. Andra jäsningen och den slutliga efterlagringen tar drygt 5 år. Jaques Robin Origine Brut vann 2018 guld i Frankrike som bästa Champagne och av tidskriften Decanter erhöll den 97p Parker.
Jaques Robin är en liten oberoende producent med drygt 2 ha egen odling. Produktionen är mycket liten och exklusiv.
Som alternativ, passar också Blaxsta Chardonnay barrique 2018, som odlas i Blaxta, ypperligt bra till vår caviar. Ett 100% svenskt Chardonnay vin med milda friska toner av krusbär, körsbär, mogna äpplen, mineraler och en elegant mild fruktighet lyfter både den krämiga, nötiga och milda sältan i caviaren med vinet.
Om någon av alternativen verkar spännande så ta kontakt med Göran Amnegård så ombesörjer han leverans.
Arctic Roe of Scandinavia AB