Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

SMÅLÄNNINGEN - October 23rd 2018

SMÅLÄNNINGEN - October 23rd 2018

STRÖMSNÄSBRUK

Mitt inne i Strömsnäbruk pågår sedan något år ett unikt projekt med odling av sibirisk stör. Inom några år kan du kanske få rysk kaviar från Strömsnäsbruk. Redan har projektet nominerats till ett fint pris på en stor landsbygdsgala i Dalarna om några veckor.

Projektet i Strömsnäsbruk är nytt och inte så välkänt ens på hemmaplan. Fyra bassänger för odling är på plats, och dar simmar några hundra störar omkring. Men en hel våning i de gamla brukslokalerna är förberedd för störodling, och delar av ytterligare två våningar tas i anspråk för tekniska anläggningar i samband med odlingen.

Projektet heter Arctic Roe of Scandinavia (Aros) och initiativtagare är Torbjörn Ranta. Han har under 20 års tid bott i Ryssland, och där kommit i kontakt med både störkött och störrom.

- Jag lärde mig uppskatta produkterna oerhört mycket. Det var nog där som drömmen om att själv kunna producera detta föddes, säger han. Hemma i Sverige tog tankarna fart och 2015 började han bygga upp kunskap om branschen.

 Med hjälp av ett lettiskt företag, som stått för design och projektering, kunde man i fjol dra igång projektet i det före detta pappersbruket i Strömsnäsbruk, där de rätta lokalerna fanns. Mer än en våning på omkring 1.800 kvadratmeter av de gamla industrilokalerna har byggts om och tagits i bruk. Nu simmar hundratals störar omkring i bassängerna.

Tre personer jobbar på plats med störprojektet; dels Ola Brandt och Emad Edin Alajwa, som sköter den dagliga verksamheten på plats, och dels Grigory Jakovlev från Lettland. Han har stor erfarenhet från fiskodling i sitt hemland, och är nu regelbundet i Strömsnäsbruk och arbetar med störodlingen.

Bakom hela projektet står 23 olika aktieägare, och bidrag har också lämnats från EU ur havs- och fiskeriprogrammet. Stora kostnader har redan lagts ner i projektet i bland annat ombyggnad av lokalerna, inköp av utrustning med mera. Förhoppningsvis har projektet inom några år kommit så långt att romproduktionen är i gång. Flera reningsverk

- Åtskilliga kilometer ledningar har dragits i lokalerna, berättar Ola Brandt, som tillsammans med Emad Edin Alajwa - som tidigare arbetat som veterinär i Syrien - sköter den dagliga verksamheten på Arctic Roe of Scandinavia i Strömsnäsbruk.

- Vi måste kontinuerligt ta prover på vattnet, kolla sa att det är rätt pH-värde och temperatur och att allt fungerar här, säger Ola. Omfattande larmsystem är också installerat, om något skulle hända i anläggningen, så att man snabbt kan vara på plats och rätta till eventuella problem.

- Vi har egen brunn här på området. Sedan har vi flera olika reningsverk som renar vattnet både innan det kommer in i bassängerna och efter att det har varit där. Det är väldigt viktigt att det är rätt bakterienivå.

- När man ser hur stort jobb som måste läggas ner på rening och andra procedurer, så förstår man hur fantastisk naturen egentligen är som klarar detta själv, säger Ola Brandt.

- Förhoppningen är att när allt är klart skall vi kunna producera 1.000 kilo rom per ar. Störodling är ett långsiktigt projekt och det kan ta upp till sex år innan ett yngel blivit så stort att det kan tömmas på rom för första gången, säger Torbjörn Ranta. Dock har Aros nu köpt in sibirisk stör som vägde omkring 0,4 kilo per styck, och som är lite större nu. Eventuellt skall man senare kö-pa in ännu större fisk så att tiden till romproduktion kan kortas.

Den fisk som nu simmar i bassängerna i Strömsnäsbruk har köpts i Nyköping, som tidigare var den enda platsen med störodling i Sverige Projektet Arctic Roe of Scandinavia i Strömsnäsbruk har redan uppmärksammats, och infor den landsbygdsgala som Landsbygdsnätverket skall ha i Tällberg utanför Leksand den 8 november har det nominerats till ett fint pris. På galan delas Ullbaggar ut i åtta olika kategorier, och i klassen for "blå näringar" är störodlingen i Strömsnäsbruk en av tre som nominerats.

Sven-Inge Idofsson

Original Article:

Older Post
Newer Post
Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen