Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

Nytt rekord för länets kaviartillverkare - March 19th 2023

Nytt rekord för länets kaviartillverkare - March 19th 2023

Nytt rekord för länets kaviartillverkare

 Men rysk kaviar är ingen stor konkurrent

Den ryska kaviaren har inte synts till på marknaden på länge. Så för kaviartillverkaren i Kronoberg har Ukrainakriget mest fått negativa konsekvenser med alla prisökningar.
Arctic Roe of Scandinavia hoppas att fortsatt tillväxt ska leda till lönsamhet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss. För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Vd Torbjörn Ranta kan glädja sig åt ett rekordår för Arctic Roe of Scandinavia.
Vd Torbjörn Ranta kan glädja sig åt ett rekordår för Arctic Roe of Scandinavia.Foto: David Färdigh

Vd Torbjörn Ranta berättar att bojkotten av rysk kaviar märktes långt innan invasionen av Ukraina. De största konkurrenterna är i stället kinesiska producenter.

Kina dränker marknaden i billig kaviar. Det är mycket dyrare att producera i Europa, i synnerhet inomhus.

Det går åt mycket el för att hålla igång störfarmen i det gamla pappersbruket i Strömsnäsbruk. Efter utbyggnad slog Arctic Roe of Scandinavia, Aros, produktionsrekord i fjol med nästan 400 kilo. Nu håller en fjärde bassängmodul på att färdigställas för att ge plats för ännu fler störar.

Försäljningen har ökat med ungefär en miljon kronor om året. I fjol nådde omsättningen 2,9 miljoner kronor.

– Det är bra naturligtvis, men kostnaderna ökar också, bland annat insatsvaror och elpriser, så vi var inte lönsamma. Vi måste orka öka med en miljon till eller mer i år. Jag hoppas vi klarar av det, säger Torbjörn Ranta.

En stör har plockats upp för att pressas på sin rom.
En stör har plockats upp för att pressas på sin rom. Foto: Urban Nilsson

Den mesta kaviaren säljs till exklusivare svenska restauranger med hållbarhetsprofil, en mindre del till dagligvaruhandeln. Förra året började Aros också sälja till privatpersoner via en egen webbshop och hittade de första exportkunderna i Norge, Japan och Nederländerna.

”Vi ser att det kommer många fler fiskodlare, men att klara av att hålla fiskarna vid liv och samtidigt producera kaviar från samma fiskar, det tar tid att lära sig. Vi tror att vi ska bli rätt ensamma i den nischen under överskådlig framtid.”
Torbjörn Ranta, vd Arctic Roe of Scandinavia

Antalet investerare som är med och finansierar uppbyggnaden av verksamheten har nu passerat hundra. Torbjörn Ranta ser aktieägarna mer som ambassadörer för företaget än några som vill maximera avkastningen.

– Vi är levandeskördare, det är det dom skiljer oss från de flesta andra. Det är vår konkurrensfördel. Vi ser att det kommer många fler fiskodlare, men att klara av att hålla fiskarna vid liv och samtidigt producera kaviar från samma fiskar, det tar tid att lära sig. Vi tror att vi ska bli rätt ensamma i den nischen under överskådlig framtid.

Störar simmar runt i en av bassängerna  i Strömsnäsbruk.
Störar simmar runt i en av bassängerna i Strömsnäsbruk.Foto: Urban Nilsson
Older Post
Newer Post
Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen