Skip to content

Leverans i hela Sverige - 0-2 arbetsdagar - Fraktfritt över 1000kr

CAVIAR TASTING EVENT - January 24th 2019

CAVIAR TASTING EVENT - January 24th 2019

• Rom från stör är det som kallas för rysk kaviar. Nu har rom från svenskodlade störar premiärsmakats i Växjö.

• - Att göra en perfekt kaviar är ungefär lika hemligt som receptet på farmors dunderhonung, säger Torbjörn Ranta.

VÄXJÖ. Torbjörn Ranta är vd for Arctic roe of Scandinavia som är det företag som driver störodlingen i Strömsnäsbruk. I går förmiddag bjöd han drygt tio krögare och kockar på den första svenska kaviaren på PM & Vinner.

- Vi är på väg att få livsmedelsverkets tillstånd att börja sälja kaviaren, så just nu försöker vi nå ut till krögare och privata kunder, säger Torbjörn Ranta. Han berättar att varje burk kaviar är unik. Det finns därför inte en enda färg på de små runda kornen utan de kan skifta från svart till grått men även i blekt svart. Sedan är sältan viktig for smakens skull.

- Vi vill hitta ett recept som tilltalar så många som möjligt, men det ar lika svart som att laga far-mors dunderhonung, säger Torbjorn Ranta. Samtidigt som den svenska kaviaren premiärsma-kades presenterades också en rad fiskar som odlats fram på land.

- Landbaserad fiskodling är relativt nytt i Sverige och därför måste vi ut på marknaden for att under-söka om kunderna vill köpa den, säger Peter Eklund från Refarm, en förening som arbetar med hållbar svensk livsmedelsproduktion. Peter Eklund menar att svensken vill äta mer fisk, men att många ar rädda för de gifter den kan innehålla.

- Målet ar att återanvända nedlagda ladugårdar och industrilokaler och odla fisk i dem. Och jag tror inte att kunderna är rädda for nya fisksorter, säger Peter Eklund. Men var nu störrommen så bra som förväntats? Det rådde lite delade meningar om det i smakpanelen.

- Den var lite salt enligt min smak, men visst är kaviar en festartikel. Ungefär som ostron, säger före detta kökschefen Berthold Pack som menar att det behovs nytänk när det gäller framtidens livsmedel.

- Nja, kaviar ar nog inte riktigt min grej, säger Helene Sjöbäck Carlsson från Ryssbygymnasiet.

- Kaviaren var bra. Det här är en bra början, säger Anders Lauring, köksansvarig på PM & Vänner och fortsätter:

- Fisken är jätteviktig som livsmedel och att odla den på land är också bra med tanke på vår miljö.

Original Article:

 

Older Post
Newer Post
Stäng (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Lagt till kundvagnen